Alergijski testovi

Bakterija koja štiti od alergija na hranu

Sva hrana koju jedemo može izazvati imunološku reakciju, noneke će osobe razviti alergiju na hranu, a druge ne. Razlog se krije u određenom fiziološkom mehanizmu koji pri uobičajenom funkcioniranju isključuje snažan imunološki odgovor na unos hrane dok će kod alergičnih osoba taj odgovor biti naglašen.

Iako mehanizam koji pokreće alergijsku reakciju na hranu još uvijek nije u potpunosti razriješen, mnoga istraživanja daju naslutiti da razne higijenske i prehrambene navike mogu pritom igrati jednu od važnijih uloga i to narušavanjem prirodnog bakterijskog sustava u tijelu. Podražaji iz okoline, ishrana s visokim udjelom masnoća, carski rez, učestalo korištenje antibiotika i dojenačkih formula su se glavni čimbenici koji utječu na sastav tjelesnih mikroorganizama koji uzrokuju snažnu imunološku reakciju i alergiju na hranu. 

Ipak, nedavna istraživanja su pokazala da se osjetljivost na alergene iz hrane može ublažiti i to unošenjem prikladne mješavine bakterija roda Clostridium. Ono što ove bakterije u tijelu čine jest poticanje stvaranja signalne molekule pod nazivom interleukin-22 (IL-22) za koju je poznato da smanjuje propusnost crijevne sluznice odnosno sprječava nastanak sindroma propusnih crijeva, stanja koje alergenima omogućuje ulazak u krvotok i stvaranje imunološke reakcije, a koje je uobičajeno za osobe kod kojih je razvijena alergija na hranu.

Također je otkriveno da bakterije roda Clostridiummijenjaju razinu stanica uključenih u regulaciju imuniteta kao i razinu imunoglobulinaA, jednog od glavnih zaštitnih protutijela koja se nalaze u mukoznim tkivima kao što su crijeva.Clostridiumnisu jedine korisne bakterije u ljudskom organizmu, no za sada su jedine koje su pokazale ovakav učinak kad je alergija na hranu u pitanju.Iako je s njima teško raditi jer se ne smiju izlagati utjecaju kisika, one razvijaju vrlo stabilne spore koje mogu živjeti u izuzetno ekstremnim uvjetima i od kojih se mogu izraditi probiotici u obliku pilula kojima bi se u budućnosti mogle sanirati mnoge alergijske bolesti, osobito one vezane uz hranu.

„Bolesti zapadnog načina života“ kao što su dijabetes, upalne bolesti crijeva, pretilost, ali i alergijske bolesti postaju sve češća pojava u današnjem svijetu i sve su povezane s utjecajem bakterija koje žive u našim crijevima. Ova najnovija saznanja tako ukazuju na to da crijevna mikrobiota igra važnu ulogu u određivanju imunološkog odgovora na alergene iz hrane te da bi se terapijama nove generacijeprobiotika uskoro mogle sanirati mnoge alergije na hranu.

Kliknite za više informacija o alergijskim testovima u Poliklinici Analiza

Izvori:

https://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140825152016.htm

https://www.niaid.nih.gov/topics/foodallergy/research/Pages/gutBacteria.aspx

 

Alergijski testovi

Razumijevanje alergija na hranu - kako spriječiti alergije na kikiriki, i još mn…

  Jeste li u restoranima vidjeli upozorenja o alergijama na hranu? Ili ste možda čuli za učionice i letove “bez kikirikija” (peanut-free). Osobe s ozbiljnim alergijskim reakcijama na određenu hranu moraju...

Vidi više

Alergijske reakcije na inhalacijske alergene

Od inhalacijskih alergija pati oko 14 % stanovništva. Mogu se manifestirati kao sezonski ili cjelogodišnji problemi. Sezonske oblike alergija vidimo najčešće u doba cvjetanja i polinacije trava i drveća, najčešće...

Vidi više

Liječenje i smanjenje simptoma

Ključni parametri za uspješno liječenje i smanjenje simptoma alergijske bolesti su: edukacija bolesnika izbjegavanje alergena napraviti kvalitetno alergološko testiranje adekvatna terapija lijekovima imunoterapija A što možete učiniti sami ukoliko ste skloni alergijama: izbjegavati potencijalni nutritivni alergen redovito provjetravanje...

Vidi više

Alergološko testiranje pojedinačnih alergena

U slučajevima kada osoba može postaviti sumnju da mu određeni alergen izaziva poteškoće ili u situacijama kada klinička slika vodi u smjeru dijagnostike potencijalnih alergena, u poliklinici Analiza moguće je...

Vidi više

FABER: Dijagnostika alergija nikad nije bila jednostavnija

Alergije: svjetski problem Posljednjih desetljeća došlo je do porasta alergijskih bolesti u svim zemljama, dosežući u pojedinim zemljama prevalenciju od skoro 50% u posljednjim generacijama. Svjetska zdravstvena organizacija danas definira alergiju...

Vidi više

Nanotehnologijom do dijagnostike alergijske reakcije ali i senzibilizacije organ…

Alergija podrazumijeva neprimjereni odgovor imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Za razliku od zdravih, imunološki sistem alergičnih osoba, pogrešno doživljava određeni alergen, stvara IgE antitijela što u kratkom vremenskom periodu...

Vidi više

Imaju li alergije svoje prednosti?

Svatko tko je ikada doživio neku alergijsku reakciju zna koliko ona može biti neugodna i u kojoj mjeri može utjecati na čovjekovsvakidašnji život i navike. No, istraživači sa Sveučilišta Yale...

Vidi više

Pogoršavate li proljetnu alergiju?

Proljetne alergije obično započinju u veljači i traju otprilike do početka ljeta iako se točno trajanje tog  razdoblja razlikuje za kontinentalnu i obalnu Hrvatsku. Biljke koje alergičarima obalnog područja mogu...

Vidi više

Bakterija koja štiti od alergija na hranu

Sva hrana koju jedemo može izazvati imunološku reakciju, noneke će osobe razviti alergiju na hranu, a druge ne. Razlog se krije u određenom fiziološkom mehanizmu koji pri uobičajenom funkcioniranju isključuje...

Vidi više

Alergijska astma

Alergije, posebice u industrijaliziranim zemljama, su postale vrlo učestala pojava. One koje se najčešće javljaju su peludna groznica i alergijska astma. Dapače, procjenjuje se da danas u svijetu postoji oko...

Vidi više

Alergijske reakcije na hranu

Alergijske reakcije na hranu se mogu javiti u svakoj životnoj dobi. Učestalost ovih reakcija u djece je 8 - 28%. U odraslih su znatno rjeđe: 1,4 - 1,8%.Alergijske reakcije na...

Vidi više

Simptomi alergijske reakcije

Simptomi alergijske reakcije su: suzenje očiju podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi upala očnih kapaka (konjunktivitis) svrbež očiju, nosa i grla začepljenost nosa otežano disanje blagi otok jezika, nepca ili ždrijela kihanje kašljanje škakljanje u grlu promuklost kožni osip svrbež kože povraćanje proljev anafilaksija ( anafilaksija je...

Vidi više

Alergijske reakcije i djeca

Učestalost pojave alergija kod djece kao što smo već naglasili je izrazito veća nego kod odraslih osoba. Razlog tome krije se u nezrelosti njihovog imunološkog i probavnog sustava, jer kod...

Vidi više

Što je alergija

Pod pojmom alergija podrazumijevamo neuobičajeni i neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Alergija se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivano antigenima ili alergenima. U...

Vidi više

Kako nastaje alergija

Imunološka reakcija nastajanja alergije počinje ulaskom određenog antigena (alergena) u organizam. Nakon ulaska, njega prepoznaje imuno predočna stanica koja ima ulogu hvatanja alergena. Tada se aktiviraju biokemijske reakcije uz pomoć...

Vidi više

Alergije - nova svjetska pandemija

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da alergijske bolesti kao bolesti razvijenog svijeta sve više poprimaju karakteristike pravih pandemija. Zabrinjavajuće je da se alergijske reakcije javljaju sve ranije u životu, te se...

Vidi više
Otvori Chat
1
Close chat
Pozdrav! Hvala vam na posjeti. Kliknite na Start kako bi pokrenuli chat.

Start